آشپزخانه

معرفی غذاهای ایرانی

آشپزخانه

معرفی غذاهای ایرانی

انواع رایحه عطر و احساسات

انواع رایحه عطر و احساسات

تأثیر انواع رایحه عطر در پدید آمدن احساسات مختلف

انواع رایحه عطر چه احساساتی را در ما انسان‌ها ایجاد می‌کنند؟ در این مقاله به بررسی انواع رایحه عطر و نوع احساسی که برخی عطرها در ما به وجود می‌آورند؛ خواهیم پرداخت و اشاره‌هایی نیز به نحوه‌ی تأثیر عطر بر مغز انسان و نیز علت مشابهت یا تفاوت تأثیر یک عطر واحد بر افراد مختلف را شرح خواهیم داد. با شیک فام بیشتر بدانید.

 

اهمیت انواع رایحه و تأثیر استشمام آن‌ها

هنگام تحقیق در مورد انواع رایحه عطر در چندین منبع مختلف به این موضوع جالب و درعین‌حال تکان‌دهنده برخورد می‌کنیم که اگر انسان، قدرت بویایی خود را از دست بدهد؛ خودبه‌خود افسرده و سپس دیوانه خواهد شد!

نکته‌ی دیگری که همه‌ی دانشمندان و محققان روی آن تأکیددارند این است که در بین پنج حس انسان، حس بویایی، قوی‌ترین رابطه را با حافظه دارد.

مطمئن هستم در مورد وجود رابطه‌ی قدرتمندی که بین رایحه و حافظه وجود دارد، شما هم تجربیاتی داشته‌اید و گاه با شنیدن عطر یا بویی خاص، چندین و چند خاطره برایتان تداعی شده است.

چنین نمونه‌هایی در کارهای هنرمندان ایران و جهان هم به چشم می‌خورد، هرچند دوست ندارم از موضوع اصلی پرت شوم ولی بد نیست بدانید که نویسنده‌ی مشهور فرانسوی و خالق رمان بسیار معروفِ «در جستجوی زمان ازدست‌رفته» به نام «مارسل پروست» (Marcel Proust) در ضمنِ وقایع این رمان براثر استشمام یکی از رایحه‌هایی که در دوران کودکی شنیده به خاطرات زمان‌های گذشته رجعت می‌کند و در عمق احساسات مختلف غرق می‌شود و ده‌ها صفحه در مورد فقط یک رایحه و احساسی که استشمام آن رایحه برایش تداعی کرده؛ می‌نویسد، یا اصلاً چرا دور برویم، در موضوع انواع رایحه عطر و ارتباط آن با احساساتی که پدید می‌آیند؛ بی‌اختیار یاد ترانه‌ی مشهور «فرهاد» می‌افتم:

«بوی عیدی/ بوی توت/ بوی کاغذ رنگی/ بوی تند ماهی‌دودی وسط سفره‌ی نو/ بوی یاس جانماز ترمه‌ی مادربزرگ/ با اینا زمستونو سر می‌کنم/ با اینا خستگی‌مو درمی‌کنم...»

به‌راستی چه چیزی باعثِ این پیوند عمیق بین رایحه و احساسات می‌شود؟ ما در شیک فام باید هوای احساسات مخاطبانمان را داشته باشیم؛ پس بد نیست ادامه‌ی این مطلب را بخوانید.

 

انواع رایحه عطر چگونه احساسات را ایجاد می‌کنند؟

برندگان مشترک جایزه‌ی نوبل سال 2004 در رشته‌ی فیزیولوژی به نام‌های «ریچارد آلکس» (Richard Alex) و «لیندا بوک» (Linda Buck) کشف کرده‌اند که در بدن انسان بیش از هزار ژن از رایحه تأثیر می‌پذیرند و نسبت به آن واکنش نشان می‌دهند! بنابراین از این به بعد یادمان باشد که به رایحه‌ها و بخصوص انواع رایحه عطر جدی‌تر نگاه کنیم! چون طبق تحقیقات این برندگانِ جایزه‌ی نوبل، انواع رایحه عطر تا هزارتوی ما انسان‌ها نفوذ می‌کند.

نکته‌ی جالب‌تر این است که در حافظه‌ی کلی ما بخشی به نام «حافظه‌ی بویایی» وجود دارد که در این قسمت، سوابق هزاران بو بایگانی‌شده و نگهداری می‌شوند! و با شنیدن مجدد هر یک از این بوها، علاوه بر یادآوری آن بو، عکس‌العمل و خاطراتی را که هنگام شنیدن آن رایحه برای اولین بار داشتیم را نیز به یاد می‌آوریم.

نکته‌ی دیگری را هم که مخصوص خوانندگان مشکل‌پسند مقاله‌های وب‌سایت شیک فام آماده کرده‌ام، این است که برخی از عطرها و بوها هستند که بدون اتکا به حافظه‌ی بویایی ما، تأثیرهای خاصی را بر جای می‌گذارند و منجر به پدید آمدن احساساتی خاص در ما انسان‌ها می‌شوند. به‌عنوان‌مثال، طبق تحقیقات انجام‌شده، عطرهای مربوط به گروه بویایی «آروماتیک» (Aromatic) (به معنای خوشبو و معطر) که اغلب در عطرهای مردانه به کار می‌روند شامل رایحه‌هایی مانند رز ماری، مریم‌گلی، اسطوخودوس، زیره سبز و گیاهان دارای عطر و بوی تند علف، تأثیر بسیار مشابهی بر روی تمام انسان‌ها می‌گذارند.

 

چگونه رایحه و احساسات ادکلن را بشناسیم

پس به‌عنوان مقدمه‌ای بر بخش بعدی این مقاله که در آن به‌طور مفصل در مورد نوع احساس مرتبط با چندین عطر توضیح خواهیم داد؛ آقایان می‌توانند بدانند که عطرهای آروماتیکِ مردانه تا حد زیادی نوع احساس یکسانی را در افرادی که آن عطر را استشمام می‌کنند؛ به وجود می‌آورند.

اگر حوصله‌تان سر نرفته باشد حالا این سؤال مطرح می‌شود که پس چرا در برخی موارد انواع رایحه عطر تأثیرهای متفاوتی بر انسان‌های مختلف برجای می‌گذارند؟

در پاسخ باید گفت که مسئول بخش احساسات ما در مغز، قسمتی به نام «لیمبیک» (Limbic) است از سوی دیگر، بخش «هیپوکامپوسِ» (Hippocampus) مغز وجود دارد که از آموخته‌های محیط متأثر است و نیز بخش «بادامه» یا همان «آمیگدال» (Amygdale) که رایحه توسط آن پردازش می‌شود.

تفاوت‌های مربوط به بخش هیپوکامپوس در افراد، باعث تفاوت درک ما انسان‌ها از یک رایحه‌ی واحد است. بوی توتون می‌تواند برای یک فرد، یادآور خاطره‌ی دوست‌داشتنی پدرش باشد و برای فردی دیگر یادآور کسی که او را ازدست‌داده و درنتیجه واکنش این دو نفر نسبت به رایحه‌ی توتون که یک رایحه‌ی واحد و مشخص است، دو نوع واکنش مغایر باهم خواهد بود.

دریکی از مقاله‌های قبلی‌مان به نام راهنمای چندمنظوره‌ی خیرید عطر و ادکلن به انواع گروه‌هایی بویایی اشاره کردیم. اکنون در این مقاله برای این‌که معیار مشخصی برای این‌که بتوانید بفهمید که برخی از مهم‌ترین انواع رایحه عطر چه احساساتی را پدید می‌آورند چند مورد از اساسی‌ترین و پرکاربردترین رایحه از هر گروه بویایی را برایتان تفسیر می‌کنم شما با توجه به مشخصات و شرح تأثیر هریک از این رایحه‌ها می‌توانید برای برانگیختن احساسات خاصی که می‌خواهید اقدام به انتخاب عطر و ادکلن مربوط به آن احساس کنید.

نکته‌ی آخر این‌که حس بویایی خانم‌ها از آقایان تیزتر است!

منبع : https://sites.google.com/site/ahoomusic2019/atr

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.